De gemeente Rotterdam is te overmoedig bij het uitvoeren van grote plannen en onderschat (financiële) risico's te vaak. Dat is de conclusie van de Rekenkamer Rotterdam na het analyseren van tientallen onderzoeken sinds 2009.
‘’Een van de problemen die vaak terugkomt, is slechte communicatie. Als meerdere afdelingen van de gemeente samen iets moeten regelen, praten ze vaak niet met elkaar. Soms hebben verschillende afdelingen tegenstrijdige belangen, waardoor uiteindelijk niets van de grond komt’’, laat de Rekenkamer weten aan de NOS.
Maar het verwijt het stadsbestuur en de gemeenteraad ook dat er niet wordt geluisterd naar gewone mensen en dat de gemeente te veel gericht is op procedures en regels. Bestuurlijke overmoed viert hoogtij en er wordt van fouten niet geleerd.
Bekende zeperds met enorme kapitaalvernietiging tot gevolg zijn de Blunderput (de parkeergarage onder het centrum van de stad), de Hoekselijn (de metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland), het Schiekadeblok (geplande nieuwbouw die er nooit kwam), de renovatie van Museum Boijmans (die na ruzie nu zonder hulp van externe partners gerealiseerd moet worden) en op de rails voor een nieuwe strop staat nu de bouw van het nieuwe Feyenoord Stadion.
''Signalen van ambtenaren, burgers en organisaties moeten serieuzer worden genomen'', zo luidt het advies van de Rotterdamse Rekenkamer.
Toevallig verscheen in dit verband vandaag ook deze publicatie:
https://dagblad010.nl/Columns/de-incontinente-integriteit-rond-feyenoord-city-